fredag 15 april 2011

"Prilliga prognoser" av Niklas Ekdal

Niklas Ekdal, tidigare ledarskribent på en blaska som heter DN, har skrivit en krönika i Affärsvärlden i vilken han försöker övertyga oss om att saker alltid går mycket bättre än man befarar, bara man låter bli att bekymra sig för mycket.

Här citerar jag delar av den och så kommer mina kommentarer alldeles efter i röd färg.

Niklas: Tro inte på förutsägelser om att allt går åt skogen. Prognosmakarna har ofta dåligt på fötterna, och underskattar framför allt den ständiga anpassning som gör att värsta scenariot inte slår in.

Göran: Tro inte på förutsägelser om att saker kommer gå finfint om man bara lämnar allting åt marknaden och slumpen. Prognosmakarna är ofta överoptimistiska och underskattar allt som kan och kommer att gå fel.

Niklas: På samma sätt som underhållningen och historieskrivningen avslöjar vår tids fixa idéer, skvallrar prognoserna om vår tids rädsla. Åldrande befolkning, peak oil, finansiella obalanser, bostadsbubblor, stigande havsvatten - när trenderna dras ut går det alltid åt helvete.

Göran: Du kunde lika gärna ha sagt något i stil med "Växande BNP – när trenderna dras ut går det alltid väldigt bra". Men till sist fixar inte naturen att hålla vårat allt vildare party igång.

Niklas: De amerikanska budgetunderskotten är givetvis ohållbara i längden. Men lägg till lite inflation, några federala skattehöjningar, ökat sparande och en saftig högkonjunktur, och bilden blir en annan.

Göran: Det behövs nog en riktigt saftig högkonjunktur, men då slår oljepriset i taket, med känd effekt = recession eller varför inte depression. Dessutom gör högkonjunkturen folk ganska ointresserade av att spara.

Niklas: Den svenska demografin talar för 60-procentiga kommunalskatter framöver, om allt färre arbetande ska finansiera en anständig äldreomsorg. Men i praktiken lär vi jobba längre upp i åren och betala mer själva.

Göran : Du glömde att det är svårt att fixa jobb åt alla.

Niklas: Peak oil har redan passerats, och minsta oro för störningar i oljeleveranserna skickar nu priset långt över hundra dollar fatet. Men i realiteten råder det ingen brist, när nya investeringar och ny energiteknik ändrar förutsättningarna.

Göran: Sistnämnda skulle du nog behöva underbygga ordentligt! Är det några särskilda lösningar du tänker på som du inte vågar nämna? Eller uttrycker ordet "när" blott en from förhoppning?

Niklas: Om det finns någon konstant över tiden så är det en kronisk underskattning av anpassningsförmågan. Ju bättre det går för mänskligheten, desto större tycks nervositeten för ett kommande sammanbrott bli.

Göran: Du har kanske inte noterat att trycket på alla former av naturresurser blir allt hårdare?

Niklas: Den lutheranska tendensen att oroa sig och planera för framtiden har gjort Sverige till ett av världens mest välmående länder. Vackert så, men det är ett paradoxalt resultat av en religion vars profet förkunnade att var dag har nog av sin egen plåga.

Göran: Det har troligtvis inte så mycket med kristendomen att göra som med att man inte överlevt på våra breddgrader om man inte varit förtänksam. Varför vilseleder du folk genom att börja prata om kristendomen snarare än att stå fast vid konstaterandet att det är viktigt att oroa sig och planera för framtiden?

För ett intelligentare tänkande än Niklas Ekdals fromt (?) önsketänkande liberalism går man lämpligen till Cornucopia och än hellre till min blogg Abilivism.com - som jag tills vidare tänker försöka hålla någorlunda fri från polemik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar